Kablosuz Hoparlör Rehberi



Müzik evrensel bir dil olmaktan öte bulunduğumuz çağda günlük yaşamın standart parçalarından biri artık. Kolay ulaşılabilirlik sayesinde müziğimizi her yere götürmeye alışkın olduk. Bulunduğumuz her mekanda kendimize özel bir müzik ambiansı oluşturmak bir lüks değil.  Parkta, piknikte, kahve içerken, çalışırken veya bisiklet kullanırken istediğimiz şarkıyı çaldığımızda en üst düzeyde ses kalitesi bekliyoruz. Her ihtiyacı karşılayabilecek yeni trend kablosuz hoparlörler.
Oda dekorunuzla uyumlu olacak mı ya da "surround ses" yaratmak için sinema sistemine mi bağlayacaksınız? Yoksa bir sırt çantasında mı taşıyacaksınız?  Bunun gibi sorular sizin için hangi özelliklerin önemli olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.  Parkta arkadaşlarınızla otururken yüksek meblağlar ödediğiniz şık cep hoparlöründen cızırtılı sesler yükselmesini veya çalıştırmak için yanınızda bir tutam rengarenk kablo demeti bulundurmayı istemezsiniz değil mi?
Kablosuz ses sistemleri  artık yarım yıldan daha az sürelerde pazara belirgin iyileştirmeler sunuyor gibi görünüyor. Ancak teknoloji bu kadar hızlı değişirken siz neyi ve neden tercih etmelisiniz?  Veya alırken nelere dikkat etmelisiniz?  Kablosuz hoparlörler hakkında onlarca detay ve merak edebileceğiniz her şeyi tüm ayrıntılarıyla sizin için derledik.

Kablosuz Hoparlör Nedir?

Normal koşullar altında, hoparlörleri bir ses kaynağına bağlayan bir kabloya ihtiyaç vardır.  Bu bir amplifikatörle bağlanmış bir çift hoparlör kablosu veya bir iPod'a giden basit bir 3,5mm AUX kablosu olabilir.
Kablosuz hoparlörler, ses kaynağı ve hoparlör arasındaki sinyal iletimi için fiziksel kablo gereksinimini ortadan kaldıran bir yapıya sahiptir. Tabi iş bu kadar kolay değil;  teknik uyumluluk, bağlantı seçenekleri, içerisinde yaşadığınız elektromagnetik dalga havuzuna daha yenilerinin eklenmesi gibi işin arka planında birçok detay bulunuyor.


Wifi vs Bluetooth

İlk soru hangi iletişim ağını tercih edeceğiniz olacaktır. Bazı modeller, ikisini de sunarak sorununuzu ortadan kaldırır. Wifi hoparlörler ev/iş ağınıza bağlanır; genellikle AC gücüyle çalışırlar, bu yüzden bir prize ihtiyaç duyarlar. Çoğu Bluetooth hoparlör ise pille çalışır ve daha kompakttır.

Bluetooth Özellikleri, Avantajları

Muhtemelen bağlanmanın en yaygın yolu, iki cihaz arasında anında veri aktarımı yapmanızı sağlayan teknoloji olan Bluetooth ile gerçekleştirilir. Tüm akıllı telefonlarda, dizüstü bilgisayarların büyük bir çoğunluğunda ve bir dizi başka cihazda bulunur. En son sürümü Bluetooth5, önceki iterasyonlar (Bluetooth 4.2, 4.1 ve benzeri) şu an daha yaygın ve iyi durumdalar.
Bluetooth sağladığı zayıf ses kalitesi için daha önceki versiyonlarda sıkça eleştirildi, ancak bu sorun en iyi Bluetooth hoparlörlerle geçmişte kaldı. Bugünlerde Bluetooth iletim kalitesi çok iyi denilecek düzeyde ve müzik kaynağınız aptX Codec bileşenini destekliyorsa iyinin de ötesinde.  Dahası ilk Bluetooth versiyonları pilinizi ciddi derecede harcar iken, son sürümlerde enerji tasarrufu çok daha üst seviyelerde.
Avantajı basit ve yaygın olması, ayrıca Bluetooth kullanan cihazlar Wifi kullananlara göre daha ucuz. Bluetooth ile bağlanmak, Wifi üzerinden bağlanmaktan daha kolay. Günümüzde bazı Bluetooth hoparlörleri ise aynı zamanda NFC (Near Field Communication / Yakın Alan İletişimi) bağlantı teknolojisini içeriyor. 
En büyük dezavantajı ise çoğu durumda yaklaşık 10 metre ile sınırlı olan kapsama alanıdır. Bu, evin etrafında dolaşırken Wifi bağlantısında olduğu gibi müziği kesintisiz sürdüremeyeceğiniz anlamına gelebilir. Bunun yanında 10mt dahilinde olsa bile büyük bir metal nesnenin (bir buzdolabı mesela) kaynak ve hoparlör arasına girmesi durumunda sinyal verimliliği düşecektir.  Ayrıca bir kaynak aynı anda sadece bir hoparlör ile eşlenebilir.


NFC (Near Field Communication)

NFC, düşük bant genişliğine sahip olan, zayıf çalışan ve çok kısa mesafe (maks 10cm) ile kullanılabilen bir kablosuz iletişim teknolojisidir. Temel olarak bu teknolojiye sahip cihazların birbirine yaklaştırarak veya dokunarak kısa mesafede birbiri ile veri alışverişi yapabilmesini sağlar.  Android cihazlarda bulunur, ancak Apple cihazlar genelde NFC kullanmıyor. Son olarak iPhone6 ve üzeri modellerin sınırlı olarak NFC özelliğini kullandığı biliniyor.  NFC için bu özelliğine sahip  iDook Cupso Bluetooth Hoparlörü incelemenizi öneririz. 

Wifi Özellikleri, Avantajları

Son zamanlarda ibrenin Bluetooth tarafına dönmesine rağmen daha kararlı ses kalitesi için Wifi halen tercih edilen kablosuz bağlantıdır. Bluetooth'un uğradığı ses dosyalarının sıkıştırılması zorunluluğu yoktur, böylelikle yüksek çözünürlüklü sesi en iyi şekilde kullanmanızı sağlar.
Wifi sinyal sınırları içinde kaldığınız sürece müziğiniz sizinle ve bu yüzden kapsama alanı Bluetooth'a  göre daha büyük.
Wifi bağlantıyı kullanmanın önemli bir yararı, size açılan ilgili uygulamaların sayısıdır.  Çoğu uygulama mobil cihazınızı Spotify Connect gibi uzaktan kumanda olarak kullanmanıza olanak verir.  Bu tür uygulamalar müziği hoparlörlerden dinlemenizi, cihaza bağlı hoparlörleri ayrı ayrı kontrol etmenizi ve müziği durdurmadan telefon görüşmeleri yapmanızı sağlar ki bu Bluetooth ile yapamadığınız bir şeydir.  Apple Cihazları için  benzer şeyler yapmanıza izin veren AirPlay uygulaması da mevcuttur. Ve tabi çok odalı hoparlör markaları için basit ve kullanışlı bir uygulama olan Sonos'u da unutmayalım.
Dezavantajı, ağınızdaki trafik hacmine (videolar akışı yapan insanlar, internette gezinirken, içeriği indirirken) bağlı olarak bant genişliğinin sınırlandırıcı oluşudur.
Kurulum:  Tipik kurulumlar bir uygulamayı indirmeyi ve bir ağ kimliği seçme ve işlemin bir parçası olarak şifresini girmeyi gerektiren çeşitli adımları izlemeyi gerektirir.
Hoparlör alışverişinde olduğunuzda Wifi tercihinde bulunursanız, Apple AirPlay, DLNA, DTS Play-Fi, Heos ve Sonos gibi şartları bulacaksınız. Bunlar bir hoparlörün bir ağdaki içeriğe erişmek için kullandığı kablosuz standartlardır. Birçok hoparlör birden fazla standarda sahip olabilir. Ancak, birbirine bağlamak istediğiniz hoparlörlerin en az bir ortak standart paylaştığından emin olun. Bilmeniz gereken temel şeyler:
• Apple AirPlay, Apple mobil cihazlardan ve iTunes'un yüklü olduğu herhangi bir bilgisayardan içeriğe erişebilir. Android cihazlar için bir üçüncü taraf uygulaması kullanmanız gerekir. Aynı şey, bir iPhone veya iPad'den birden fazla AirPlay hoparlörüne akış için de geçerli. 
• DLNA, DTS Play-Fi, Heos ve Sonos gibi diğer standartlar genellikle iOS ve Android cihazlarıyla birlikte PC'lerle ve bazı Mac bilgisayarlarıyla çalışabilir.
• Birden fazla hoparlörde müzik çalmak istiyorsanız, bu hoparlörler farklı markalardan olabilir. Bununla birlikte, aynı kablosuz teknoloji standardını kullanmaları gerekir. Başka bir deyişle, AirPlay kullanan bir hoparlör ile Play-Fi kullanan başka bir hoparlörü aynı sistemde çalıştıramazsınız.

Çok Odalı Kablosuz Hoparlörler,  Hem Wifi, Hem Bluetooth


Çok odalı hoparlörler, evin farklı bölümlerinde bağlı bir müzik sistemi isteyen ses tutkunları içindir.  En basit sistemler, aynı müziği eş zamanlı olarak çalmanıza izin verirken, daha pahalı modeller  belirli çalma listelerini sıraya alma veya farklı odalarda farklı şarkılar çalma gibi daha ayrıntılı özellikler ile birlikte çıktılar.
Çok odalı sistemlerinizi bağlamanın birçok yolu vardır. Birçoğu hem Wifi yönlendiricisi üzerinden hem Bluetooth üzerinden yapar, bazıları ise kendi geçici ağlarını oluşturur.
Artıları: Her iki teknolojide de daha fazla seçeneğiniz var. 
Eksileri: Her iki özelliğe sahip olmak için daha fazla para ödeyebilirsiniz.

Hoparlör Ses Gücü ve Ses Kalitesi

Şüphesiz amacını düşündüğünüzde hoparlör satın alırken en önemli faktör ses kalitesi olacaktır.  Genel kanı büyük ve pahalı modellerin daha iyi ses kalitesi sağladığı yönündedir ve yanlış denilemez.  Ancak aslında beklentileriniz kalite algınızı belirler.  İhtiyacınız olmayan veya algılayamayacağınız farklar size pahalıya mal olacağı gibi uygun olmayan koşullarda kaliteyi de kaybedersiniz.  Üstelik bir süre sonra ödediğiniz parayı da sorgulamaya başlarsınız.  Örneğin 20m2 küçük bir odada büyük bir sistem kullanmak ihtiyaç olmadığı gibi alan itibarıyla sistem tam performansında da çalışamaz.  Oysaki bu şartlarda 5-6watt ses gücüne sahip portatif bir hoparlör beklentilerinizi fazlasıyla karşılayabilir.
Arkadaşlarınızın kalabalığından veya plaj battaniyesinden uzakta duyulabilecek kadar yüksek ses seviyeleri istiyorsanız, daha fazla güç ile daha büyük bir hoparlör setine ihtiyacınız olacak.  Aslında en iyisi rakamlara hiç bakmadan alırken mağazada ses seviyesini deneyimlemektir.
Mini boyutlarda olmadığı taktirde bugün birçok kablosuz hoparlör çift çıkış ile stereo ses vermektedir, yada aynı iki hoparlör birbirleriyle eşleşerek stereo çalışabilmektedir.  Mümkünse stereo sistemleri tercih edin.  Farklı frekanstaki seslerin farklı açılardan kulağınıza gelmesi doğal akustik etkisi yaratacaktır.
Bir diğer konu bass performansıdır.  Daha üst seviye hoparlörlerde, bir subwoofer içeren 2.1 kanal yani iki ileri bir aşağı ses çıkışı bulunur. Bass seslerin net ve basınçlı tınısı müziğin kalitesini arttıran en önemli faktörlerden.  Her ne kadar subwoofer tiplerine göre müziğin teknik yorumu değişse de ( bu konuyu başka bir yazıda detaylı inleyeceğiz) bütçeniz elveriyorsa mutlaka subwoofer içeren bir hoparlör almanızı öneriyoruz.  

Boyut ve Taşınabilirlik

Boyut ve şekil hoparlörünüzü nerede ve hangi amaçla kullanacağınıza göre şekillenmelidir. Cebinize sığacak kadar ufak ve şık olanlardan, mobilyaların bir parçası haline gelecek kadar büyük olanlara kadar çok fazla seçeneğiniz var.  Ancak temel olan sizin ne istediğiniz.  Küçük bir odada müzik dinlemek istiyorsanız, büyük bir ses gücüne sahip güçlü bir hoparlör size fazla gelecek ve hatta ses kalitesinde bir kayıp yaşayacaktır. Veya outdoor spor yaparken müzik dinlemek istiyorsanız en önemli özellik küçük boyutlar ve hafiflik yani, bir sırt çantasında ve hatta cepte sorun olmadan taşınabilme kapasitesidir.  Bir bozuk para büyüklüğünde ve sadece 33gr ağırlığında olan iDook VM2 Mini Hoparlörü neredeyse cebinizde bile hissetmezsiniz ama 2W kristal berraklığında ses kalitesi ile dilediğiniz yerde dilediğiniz müziği dinleyebilirsiniz.   Bunun yanında diğer bir önemli tercih nedeni doğal koşullara (nem, sıcaklık, toz) ve özellikle suya dayanıklılıktır. 

Dayanıklılık

Birçok açıdan değerlendirmeniz gereken bir konu dayanıklılık. Amacınıza, kullanım yerine göre farklı özelliklere dikkat etmelisiniz.  
Dış ortam özellikleri hoparlörünüz uzun süre güneş altında kaldığında, küçük bir uçurumdan aşağı yuvarlandığında veya dere içine düştüğünde hayat kurtarıcı olabilir.  Hoparlörünüzü sadece evinizin bahçesinde kullanacaksınız farklı,  kampta, kumsalda veya dağcılık faaliyeti yürütürken kullanacaksınız farklı beklentileri gözardı etmemelisiniz.   Dış mekan ürünleri seçmeniz için IP standartları size yardımcı olacaktır.  Bu standart sıçramaya dayanıklılık ile su geçirmezlik arasında geniş bir yelpazede size ürünün dayanım performansını gösterir.  Öyleki tamamen su altında belli bir derinliğe kadar zarar görmeyen ürünler bile bulunmaktadır.  Daha sağlam inşa edilmiş modellerden bazıları için kumsaldaki küçük kum taneleri bir sorun değildir.  Ürün özelliklerinde IP derecesine bakın. İlk numara toz korumaya, ikincisi su izolasyonuna karşı direnç seviyesini gösterir.  Bir başka yazımızda bu özelliklere detaylarıyla değineceğiz.   IP65 standardına sahip iDook Krake-U Kablosuz Hoparlör en sert dış mekan şartları için tasarlanmıştır.


Diğer yandan iç mekan hoparlörü arıyorsanız yapmanız gereken yine kullanım alan şartlarına dikkat etmek.  Kumaş, metal veya plastik ağırlıklı gövdeye sahip ürünler tabi ki her şart için aynı reaksiyon ve dayanımı göstermezler.  Hoparlörünün dayanıklılık özelliklerine dikkat ederken kullandığınız alanda nemden, sıcaklıktan, direkt güneş ışığından, tozdan, kimyasallardan ve magnetik alandan korumanız ürünün elbette ömrünü uzatacaktır. 

Pil Ömrü

Hoparlörünüzü odadan odaya, bahçede, hatta yanınızda taşımak istiyorsanız, uzun pil ömrüne sahip kompakt bir model arayın. Hiç kimse iki saatte bir hoparlörünü şarj etmek istemez. Ve dikkatli olun, bazı cihazlar birkaç saatten fazla dayanmazken bazıları günlerce sürebilir. 
Bluetooth hoparlörleri bağlı olduğu cihaza bakılmaksızın aynı enerjiyi harcarlar. Ancak, pil ömrü için pilin toplam mAh değerine bakmak yeterli değildir. Dikkate alınacak üç faktör vardır. Birincisi, ünitenin enerji tüketimi (ki bu da birkaç faktöre bağlıdır),  diğeri pilin kapasitesi, bir diğeri ise pilin cinsidir.  Örneğin, pil kapasitesi 4000mAh ve 1500mAh olan iki hoparlörden pili küçük olanı daha uzun çalışabilir.  Bu nedenle üreticinin pil ömrü verilerine güvenmek en iyisidir.
Pil paylaşımı özelliği, herhangi bir hoparlörde, hatta daha küçük pil paketlerine sahip olanlar için kullanışlı bir özelliktir. Bu, hoparlörünüzü birlikte getirip kullanmadığınız durumlarda yine de ekstra bir şarj ünitesi gibi kullanabileceğiniz anlamına gelebilir. 

Bağlantılar, Girişler ve Çıkışlar

Birçok kablosuz hoparlörün portatif ses çalar veya TV gibi cihazları bağlamak için kullanılan yardımcı ses girişleri (AUX) vardır. Bazıları modele bağlı olarak, bir iPod yuvası veya bir iPhone, iPod veya başka bir aygıta USB aracılığıyla bağlanma olanağı da alabilirsiniz. Bazı birimlerin, iPad'lerde, iPod'larda ve eski iPhone'larda bulunan eski stilde 30-pinli bağlantıları kabul eden bağlantı noktaları vardır. Apple iPhone5 ve üstü modeller ayrıca satın alınan bir adaptörü gerektirir.  Bazıları bir USB portu vasıtasıyla diğer cihazları bile şarj edebilir. Bunun yanında bir optik dijital ses girişi ile  Blu-Ray / DVD oynatıcı gibi cihazlara da bağlan modellerİ de bulabilmeniz mümkün.  Bazı tiplerde bulunan ek çıkış bağlantıları ise başka bir subwoofer gibi ses kalitesini yükseltecek veya renklendirecek ek üniteler bağlamanıza olanak sağlar. 

Uzaktan Kumanda ve Ses Tanıma

Ses tanıma, dans pistinden ayrılmak istemediğinizde kullanışlı olabilir.  Böylelikle sesinizi ve komutlarınızı tanıyan bir ses tanıma programı yardımı ile komutlarınızı cihaza uzaktan ve hiçbir yardımcı cihaz kullanmadan aktarabilirsiniz.  Bu programlar özel bir yazılım veya büyük markalar tarafından geliştirilen ve pazarlanan Siri gibi donanıma entegre edilmiş sesli komut sistemleri olabilir.  Aldığınız cihazda sesli komut sistemi yok ise üzülmeyin,  alternatifi bir uzaktan kumanda veya bir akıllı mobil cihaz uygulaması olabilir.  Tabi ürününüz bu özellikleri size sağlıyorsa.

Online Müzik Servisleri

Bazı hoparlörler bir mobil ses kaynağından (bilgisayar, tablet, telefon) gelen dijital ses akışına ek olarak, Wifi protokolü üzerinden Pandora veya Spotify gibi çeşitli müzik servislerine direkt erişim sunar.  Böylelikle ek bir sözleşme yapmak zorunda kalmadan satın aldığınız hoparlör ile birlikte online bir müzik kütüphanesine sahip olabilirsiniz ve Wifi bağlantınızın olduğu her yerde kütüphaneden istediğiniz müziğe erişim sağlayabilirsiniz.

Handfree Telefonla Konuşma Özelliği

Yalnızca bazı Bluetooth modellerinde bulunan bu özellik sayesinde telefonunuz ve hoparlör arasındaki bağlantının tesis edilmiş olması durumunda gelen aramalarınızı hoparlör üzerinden cevaplayabilir, sonlandırabilir, telefonu elinize almadan veya kulaklık kullanmadan telefon görüşmelerinizi yapabilirsiniz.  Tabi bunun için hoparlörünüzün aynı zamanda iyi bir mikrofona sahip olması gerekmektedir.  Açık ortamda görüşmelerini yapabilecek ve elleri meşgul olan kişiler için birebir.   Arabanızda Bluetooth özelliği yok mu?  Hemen bir Bluetooth mini hoparlör alabilirsiniz.  Aracınızı kullanırken telefonunuzu taşımak zorunda kalmadan görüşme yapabilirsiniz.

Bir Hoparlör İçin Ne Kadar Harcamalısınız?

Kablosuz hoparlörler boyut, performans, özellik ve markaya göre fiyat açısından büyük farklılıklar gösterebiliyor.  Pazarda birkaç onbinden fazla model var. Giriş seviyesi Bluetooth modelleri ile premium modeller arasındaki fark 10 hatta 30 katına kadar çıkabilir. Wi-Fi özellikli kablosuz hoparlörler biraz daha pahalıya mal oluyor.  Bir skala vermek doğru olmaz,  ancak burada yapılması gereken şey ihtiyaç çerçevenizi belirledikten sonra bu kriterlere uyan birkaç modeli ve fiyatlarını araştırmak.  Pazar ortalamasının çok üstünde kalmamanızı öneririz.

Özet:  En iyi Hoparlör Hangisi?

Şüphesiz ses kalitesi kablosuz hoparlörü seçerken göz önünde bulundurulması gereken bir konudur, ancak en yeni modeller her zamankinden daha fazla ek özelliğe sahip olduğundan seçim yapmak zor olabilir.  Alışveriş yapma zamanı geldiğinde pazarda çok sayıda farklı hoparlör bulmaya hazır olun. Ancak bu sizi kaotik bir düşünce seline sürüklemesin.  Basit bir aramada bile elde ettiğiniz ürünleri yukarıdaki tavsiyelerimize göre kendi gereksinimlerinize öncelik vererek gözden geçirin.  Kablosuz hoparlör pazarının genişliği ve her gün eklenen yeni özellikler sayesinde kendiniz için uygun olan çözümü bulabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulaklıklarda Empedans Değeri Nedir? Neyi İfade Eder?

Yeni Nesil Akıllı Güvenlik Sistemleri