Kulaklıklarda Empedans Değeri Nedir? Neyi İfade Eder?




Kulaklık alacaksınız,  iyi bir ses kalitesi arıyorsunuz.  Teknik özelliklerine bakıyorsunuz.  Çıkış gücü, desibel seviyesi,  hepsinin yanında bir de empedans gibi bir özellik yazıyor.  Doğal olarak merak ediyosunuz,  nedir bu empedans?
Empedans kulaklık sisteminin ses kaynağından gelen elektrik akımına gösterdiği dirençtir.  Yani çok basit olarak aynı ses kaynağına empedansı daha düşük bir kulaklığı bağladığınızda daha yüksek ses alabilme imkanınız var  ancak bu daha kaliteli olduğu anlamına gelmez.
Genel amaçlı kulaklıklar  8, 16 ve 32ohm gibi çeşitli farklı empedans düzeylerinde üretilir.  DJ kulaklıkları genellikle 25 ile 70ohm arasında değişir.  Ancak değer her ne olursa olsun kulaklıkların empedansı kaynağa göre kabul edilebilir bir ses seviyesi elde etmek üzere tasarlanmıştır.  Evet anahtar kelime bu:  kaynağa göre.
Düşük empedansa sahip çoğu kulaklık,  MP3 çalar, telefon gibi küçük bir kaynağa takılmak üzere tasarlanmıştır.  Bu tür ses kaynaklarının güçleri düşüktür çünkü genelde kısıtlı bir pille çalıştırılırlar.
Yüksek empedanslı kulaklıklar ise, yüksek ses seviyeleri sağlamak için daha fazla güç talep etmektedir. Sonuç olarak mikser gibi güçlü bir ses kaynağı ile uyumludurlar ve buradan gelebilecek aşırı akımlara karşı korunurlar. Ayrıca, daha geniş bir ses donanımı yelpazesine de sahip olurlar.
Düşük empedanslı kulaklıklar, daha güçlü ses kaynakları (amplifikatörler) kullanıldığında oluşabilecek aşırı akımlara karşı daha fazla hassasiyet gösterir.  Örneğin, bir DJ mikserine düşük empedanslı (örneğin 18ohm) bir kulaklık bağlayın, sesi maksimuma çevirdiğinizde alacağınız ses kulaklarınızı patlatabilir.    Veya tam tersi  yüksek empedanslı bir kulaklık bir MP3 çalarda yeterli sesi vermeyebilir.


Kulaklık Nasıl Çalışır?

Kulaklıkları çalıştırmak için gereken güç, kulaklığın tipine ve modeline bağlı olmaksızın sesi üreten sürücünün boyut ve kütlesinin bir fonksiyonudur.  Beslenen elektrik akımının güç, voltaj ve direnç dengesi    (güç = voltaj² / empedans) formülü ile özetlenebilir. 
Kulaklıklarda mıknatısla etrafına sarılı bobin telleri bir magnetik alan oluşturur.   Empedans değeri düştükçe magnetik alan içinde olan sürücü daha rahat hareket eder böylece diyafram daha fazla hava itebilir. Sonuç olarak düşük frekans tepkisi daha güçlü olur yani tiz sesler daha yüksek çıkar.
Yüksek empedanslı kulaklıkların bobinleri daha ince tellerden oluşur.  Aynı büyüklükte sürücüyü hareket ettirmek için daha fazla güce ihtiyaç duyarlar.  Bobin daha ince bir sarıma sahiptir bu nedenle kontrol kabiliyeti daha yüksek olduğundan daha az ses bozulması ve daha iyi bir bas üretimi sağlar.


Peki neden tüm kulaklıklar böyle değil?

Cevap kısmen üretim maliyetleriyle ve kısmen de beklentilerle ilgilidir.
Yüksek empedanslı kulaklıklardaki hassas ses bobinini üretmek daha maliyetlidir.
Daha da önemlisi, yüksek empedanslı kulaklıkları etkin bir şekilde kullanmak daha fazla güç gerektirir, bu da pilli müzik çalarların güç kaynağı sorununu ortaya çıkarır.


Yüksek empedanslı kulaklıklar gerçekten daha kaliteli mi?

Empedansın görevi çıkıştaki hassasiyeti ayarlamaktır,  empedans yükseldikçe hassasiyet azalır, sesler bir filtreden çıkmış gibi temizdir fakat detaylar azalır.  Empedans azaldıkça detay sesler ve hassasiyet artar,  ancak donanım ve kaynaktan gelen ses iyi değilse bu olumsuz yönde kirliliğe yol açacaktır.
Düşük empedans daha küçük cihazlar ile daha yüksek ses verebilir, aynı zamanda detay sesler de daha fazla olabilir (kayıt kalitesi, parçanın frekans performansı, bitrate ve ses kaynağı da önemli hususlar arasında).
Yüksek empedans daha geniş bir frekans aralığında sesleri daha keskin şekilde ayırır ve sesler daha net algılanır.
Bazı kullanıcılar yüksek bir empedans derecesine sahip kulaklıkların, müziğe yeni bir boyut katacak daha dinamik ve etkileyici bir ses kalitesi sunduğunu iddia edebilir.   Aslında kısmen doğru ancak maalesef bir çift yüksek empedanslı kulaklık satın alıp bunları MP3 çalarınıza takmak kadar basit değil.
Eğer gerçekten farkı duymak istiyorsanız ekipmanınızın geri kalanını dikkatlice düşünmeniz ve ona göre yatırım yapmanız gerekecektir.


Size tavsiyemiz;

Küçük cihazlarla (MP3 çalar) yeterli bir müzik seviyesi arıyorsanız düşük empedanslı kulaklıklar en iyisidir.
Temiz bir çıkış ve biraz daha rafine bir müzik kalitesi arıyorsanız, o zaman alacağınız kulaklığın yüksek empedanslı olmasını düşünebilirsiniz.
Sesteki netliğini önemseyen ve aynı zamanda detay seslerin de kalitesini arayan biri iseniz üst düzey sistemlere bakmak muhtemelen en iyisidir.

Biz yine de kulaklık alırken sadece özelliklere ve fiyatlara bakarak yorum yapmak yerine,  deneme yapıp beklentilerinizi karşılayan kulaklığı almanızı öneririz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kablosuz Hoparlör Rehberi

Yeni Nesil Akıllı Güvenlik Sistemleri