Yeni Nesil Akıllı Güvenlik Sistemleri





Son yıllarda artan güvenlik risklerinden dolayı ev ve iş yerlerinde güvenlik sistemi artık bir gereklilik haline geldi. Bir çok kullanıcı güvenlik sistemleri kullanarak olası risklerden uzaklaşmaya çalışmakta.

Tüm ev güvenlik sistemleri, kapı, pencere gibi giriş noktalarının güvence altına alınması prensibi ile çalışır. Bunun yanı sıra değerli eşyalar içeren iç mekanların güvenliği için de hareket sensörleri ve kayıt kameraları kullanılır. Önceki versiyonlarda güvenlik şirketleri tarafından sağlanan hizmette sistem şirket tarafından takip edilmekte, herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı durumda şirket tarafından ilgili telefonlara ulaşılmakta ve mülk sahibi uyarılmakta idi.  Hizmet karşılığında ise güvenlik şirketine aylık abonelik ücreti ödenmekteydi.   Bahsedilen türde sistemler halen mevcut olmakla birlikte evrilen yeni sisemlerde artık tüm bileşenlerin evin bireylerinde bulunan cep telefonları ile senkronize olduğu yeni bir dönem başladı bile. 
Yeni akıllı sistemlerde artık bir aracıya ihtiyacınız bulunmuyor,  sistem telefonunuza gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü görüntü gönderiyor,  hareketi algılayıp sizi uyarıyor,  mekandaki zehirli gaz veya duman seviyesini ölçüyor,  zorlanan kapı veya pencereler varsa sinyal gönderiyor, alarmı çalıştırıyor veya acil arama gerçekleştiriyor.  Yani artık herşey daha efektif, daha hızlı ve daha akıllı.

Tipik bir güvenlik sisteminde

·         Tüm cihazların yönetildiği bir kontrol paneli
·         Cam ve kapı sensörleri
·         İç ve dış mekan hareket sensörleri
·         Kablolu veya kablosuz güvenlik kameraları
·         Yüksek ses çıkışlı siren
·         Cam ve dış kapılar için alarm çıkartmaları bulunur.

Yeni Akıllı sistemlerde ev sahibi tarafından korunmaya karar verilen kapılar, pencereler ve iç mekanlara sensörler ve kameralar yerleştirilir. Bu kamera ve sensörler evin içinde bulunan bir kontrol paneli ile takip edilir. Kontrol panelinin kapasitesi kadar sensor ve kameralar sisteme dahil edilebilir. Nova akıllı ev sistemlerinde 99 adede kadar sensor ve kamera sisteme bağlanıp kontrol edilebilmektedir. Ayrıca otomatik perde, wireless prizler ve aydınlatmalar da Nova kontrol paneli yardımıyla mobil cihazlarınızdan kumanda  edilebilmektedir.  Yani güvenlik bir yana evinizden yüzlerce kilometre uzakta olsanız bile perdelerinizi kapatabilmeniz, ışıkları söndürmeniz veya klimayı çalıştırıp sıcaklığı ayarlayabilmeniz artık mümkün.

Kontrol Paneli: Kontrol paneli, güvenlik sistemlerini açan ve etkisiz hale getiren, takılı olan her bir bileşenle iletişim kuran, bir güvenlik bölgesi ihlal edildiğinde alarmı çalan ve tanımlı kullanıcılar ve/veya bir alarm izleme şirketi ile iletişim kuran bilgisayardır.

Genellikle kolay programlama ve etkileşim için bir arayüze sahiptir, bu dokunmatik yüzeyler sistemin kurulması ve devre dışı bırakılması için geçiş kodlarının girildiği, sesli komutlarla ve anahtar  olarak adlandırılan kablosuz uzaktan kumandalarla çalışacak şekilde programlanabilir. Nova güvenlik sistemlerinde kablosuz uzaktan kumandalara ek olarak RFid etiketi ile kullanıcıyı tanımlama ve sistemi kapatıp açma imkanı da vardır.

Kapı ve Pencere Sensörleri: Kapı ve pencere sensörleri birbirine bitişik olarak kurulmuş iki parçadan oluşur. Cihazın bir kısmı kapıya veya pencereye, diğeri kapı çerçevesine veya pencere eşiğine monte edilir. Bir kapı veya pencere kapalı olduğunda, sensörün iki parçası bir araya getirilerek bir güvenlik devresi oluşturur.

Güvenlik sistemi kontrol panelinde devreye girdiğinde, bu sensörler giriş noktasının güvenli olduğunu bildirerek kendisiyle iletişim kurarlar. İzlenen bir kapı veya pencerelerden biri açıldığında, güvenlik devresi kesilir ve kontrol paneli bunu güvenli bir bölgenin ihlali olarak yorumluyor. Yüksek derecede desibel bir alarm sesi duyulur ve çoğu durumda alarm izleme şirketi otomatik olarak bilgilendirilir. Nova sistemleri tanımlanmış tüm kullanıcıları otomatik olarak aramak suretiyle hangi kapı veya pencerenin açıldığını kendilerine iletir. Kullanıcı sisteme uzaktan bağlanarak kamera aracılığı ile alarmın devreye girme sebebini tespit edebilir ve kamera aracılığı ile ev veya işyeri ile konuşabilir.

Hareket Sensörleri: Bu güvenlik bileşenleri aktif hale getirildiğinde belirli bir alanı, alarmı çaldırmadan ihlal edilemeyecek görünmez bir bölge ile korur. Bunlar genellikle değerli eşyaları içeren odalar veya daha büyük alanlarda daha az uğranılan kısımları korumak için kullanılır.

Gözetleme Kameraları: Kablolu ve kablosuz yapılandırmalarda mevcut olan gözetim kameraları, genel güvenlik sisteminin bir parçası olarak çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Tipik kullanımlar izleme içerir:

·         Mülkünüzün görülmesi zor ya da uzak alanları.
·         Garajlar, depolar ve atölyeler gibi uzak binalar
·         Garaj kapıları ve ön kapılar gibi hem iç hem de dış giriş noktaları

Gözetleme kameralarına bilgisayardan, akıllı telefonlardan ve tabletlerden uzaktan erişilebilir. Ev sahipleri dışarıdayken, bakıcılar, yardımcılar gibi destek elemanlarını ve çocukların okul sonrası eve ulaşıp ulaşmadıklarını izlemek için bu kameralar çalıştırılabilir. Ayrıca, güvenlik ihlallerini de bu kameralar yardımıyla kaydetmek mümkündür.

Yüksek-Desibelli Alarm: Komşuların duyabileceği yüksek sesli ev güvenlik alarmları birkaç farklı amaca hizmet eder. İlk olarak, evin içindeki insanlara bir sorun olduğunu bildirirler. Ayrıca hırsızı korkutup kaçırırken yakındaki komşulara da durumu fark ettirecek derecede yüksek bir ses miktarına sahiptir. Nova akıllı ev sisteminde ana kontrol ünitesinin ses kuvveti 110 desibel, dış ünitenin ses kuvveti 90 desibeldir.  

Pencere ve Kapı Çıkartmaları: Kapı ve Pencere çıkartmaları alarm şirketleri için pazarlama araçları gibi algılanıyor olsa da, ev güvenliği konusunda önemli rol oynar. Güvenlik sistemlerinin çıkartmalarının görülür yerlere yerleştirilmiş olması, hırsızlara evinizin profesyonelce korunmuş olduğunu ve bir soygun girişiminde akıllıca bir tercih olmadığını anlatıyor olacaktır.

Acil durum meydana geldiğinde ne olur?

Güvenlik sistemleri, güvenli bir bölgenin ihlal edildiğinde belirli görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. Hırsızlık veya acil durumda güvenlik sistemlerinin yaptığı şey kullandığınız sistem türüne bağlıdır.

İlk Jenerasyon Güvenlik Sistemleri: Güvenlik sisteminiz bir alarm şirketi tarafından izlenirse, evinizde bir güvenlik sorunu ortaya çıktığında uyarı verilir. Görüntülenen yüksek desibel alarmın yanı sıra, izleme şirketi uyarılır. Güvenlik görevlisi, 2 Yollu Sesli iletişim kurulduysa, ev sahibi ile kontrol paneli aracılığıyla iletişim kurmaya çalışabilir veya hesapta listelenen acil durum irtibat numarasını arayacaktır.

Bu güvenlik sistemleri, aşağıdakileri de içeren çeşitli yollardan biriyle izleme şirketiyle iletişim kurmaktadır:

·         Elektrik kesintisi yok ise mevcut ev telefonu hatları üzerinden güvenlik şirketi ile bağlantı kurulur.
·         Pil desteği söz konusuysa ve ana ünitenin üzerinde ve GSM hattı takılı ise arama işlemi GSM operatörü üzerinden yapılır.
·         Yine GSM üzeriden arama yapılamadığı durumlarda ise (VoIP) veri hatları üzerinden yapılmaktadır.

Yeni Jenerasyon Akıllı Güvenlik Sistemleri: Günümüzde teknolojinin geldiği seviye paralelinde profesyonel olarak izlenen hizmetleri içermeyen çok sayıda DIY (Do It Yourself – Kendi Başına Yap)  güvenlik sistemi mevcut. Bu tür bir güvenlik sistemi kurulduğunda herhangi bir hırsızlık girişimi olduğunda yüksek desibelli bir alarm duyulur. Polis, itfaiye veya acil müdahale personeliyle iletişime geçmek, ev sahibi tarafından gerçekleştirilir.

Bu tür sistemler, markaya ve seçtiğiniz sisteme bağlı olarak bir güvenlik ihlali durumunda ev sahibini bilgilendiriyor olacaktır.


Nova Güvenlik sitemleri acil durum söz konusu olduğunda (almış olduğunuz sistem cihaz kombinasyonuna bağlı olarak, hırsızlık, yangın, gaz kaçağı, acil durum düğmesine basılması vb) eğer bir enerji kesintisi yoksa  Wi-Fi, varsa GSM veri hatları üzerinden sistemde tanımlı olan tüm kullanıcılara uyarıyı telefon araması şeklinde iletir.  Mobil uygulama aracılığı ile kullanıcılar hangi sensörden alarm verildiğini görür ve uygulama üzerinden evde bulunan kameralara bağlanarak ev ile iletişime geçebilir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulaklıklarda Empedans Değeri Nedir? Neyi İfade Eder?

Kablosuz Hoparlör Rehberi